Ontwikkeling van het project

krijger-windmeter
De zogenaamde ‘founding fathers’ besloten in 2006 om de windomstandigheden bij Lake Turkana te onderzoeken. De eerste windmeetmast werd geïnstalleerd en het Duitse bedrijf DEWI werd aangesteld om de uitkomsten te analyseren.

Nadat de eerste resultaten van de windmetingen bekend waren, werd besloten een volledig haalbaarheidsonderzoek te doen met behulp van het Finse VTT International en de Nederlandse bedrijven DNV-GL en Mammoet International.

Intussen werd het KP&P Africa B.V. consortium samengesteld. Dit consortium bestond uit de founding fathers en andere Nederlandse en Keniaanse ondernemingen en particulieren en zorgde voor het startkapitaal voor de ontwikkeling van het project.

Een financieel model werd ontwikkeld en in 2008 begonnen de onderhandelingen met het Keniaanse elektriciteitsbedrijf KPLC.  In december 2009 was de eerste power purchase agreement (PPA) op het gebied van windenergie in ‘Sub Sahara Africa’ een feit. Deze PPA is in mei 2013 vervangen door een nieuwe PPA.


Het equity consortium

In 2010 werd er door KP&P een equity overeenkomst gesloten met het Britse Aldwych, waarna in 2011 Vestas, Norfund en IFU volgden. In 2013 traden Finnfund and Sandpiper Ltd. toe. Deze zeven partijen vormen nu tezamen het LTWP consortium.


Financiering
De African Development Bank kreeg in 2011 de opdracht om de financiering van het project te structureren, samen met NedBank en Standard Bank. Financial Close van het project vond uiteindelijk plaats in december 2014. Overige financiers zijn onder meer de European Investment Bank, FMO, DEG, Proparco en Triodos.


Het bouw consortium

In januari 2015 kon gestart worden met de bouw van het windpark. Het bouw consortium bestaat uit Vestas, Siemens, RXPE, Civicon en SECO. Het bouwmanagement is in handen van constructiemanager Worley Parsons.

 

winds-of-change-1024x476